20 Mart 2016 Pazar

Batum

Doğu Karadeniz bölgemizin bitiminde, Hopa'nın bir adım ötesinde bulunan ve girmek için sadece nüfus cüzdanının yeterli olması ile bizim şehirlerimizden biri gibi olan bir şehir, Batum. Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Batum, yaklaşık 200.000 nüfusu ile ülkenin en büyük 3. kenti, ayrıca önemli bir liman, ticaret ve tatil merkezidir.

Şehre ulaşım: Batum'a ülkemizden havayolu ile ulaşabilirsiniz. Şehir merkezine sadece 7 km.mesafede bulunan Batum Havalimanı'na, milli ve özel havayollarımız ile ulaşabilirsiniz. İsterseniz daha hesaplı olması nedeni ile THY'nın Hopa uçuşunu da kullanabilirsiniz. Hopa'da havalimanı bulunmuyor, inişi Batum Havalimanı'na yapıyor. Burada sorun, Batum bileti ile inenler direk şehre giriş yaparken, Hopa bileti alanlar uçaktan indiklerinde direk otobüse bindiriliyor ve durmaksızın Hopa'ya götürülüyor. Hopa'ya gidip tekrar Batum'a dönüş yapmanız gerektiği için buna değip değmeyeceğine de elbette siz karar vereceksiniz ama bunun da bir alternatif olduğu söylenebilir. Bir başka alternatif, Hopa'ya yakın konumda olan Artvin, Rize veya Trabzon gibi şehirlerimize ulaştıktan sonra, otobüs, minibüs, kiralık araç veya turlar ile Batum'a geçebilirsiniz. Batum şehir merkezine bu şehirlerimizin mesafesi; yaklaşık olarak, Artvin'den 80, Rize'den 120 ve Trabzon'dan 200 km.dir. Batum'a geçiş olan Sarp Sınır Kapısı'na en yakın olan şehrimiz Hopa ile kapı arası ise yalnızca 15-20 km.dir. Batum'a kendi aracınız ile geçmek bir başka alternatif ki biz öyle yaptık. Aklınızda bulundurmanız gerekenler ise; 1. Sınırı geçtiğinizde aracınızı sigortalatmalısınız, 2. Araç ruhsatı kimin üzerine kayıtlı ise o kişi araçta bulunmalı, araçta değil ise bu durumda aracın yurtdışına çıkabileceğine dair, aracı kullanan kişinin noterden onaylı vekaleti olmalı ve 3. Kapının bizim tarafında işlemlerin uzun süreceği, özellikle dönüşte aracın didik didik edildiğini biliniz.
Sarp Sınır Kapısı'na ulaşmış ve aracınız yok ise, buradan dolmuş ile (1 Lari) veya taksi ile (20 Lari), 15 km. uzaklıkta bulunan şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinde aracımızı park ettik ve yürüyerek şehri gezdik, dönüş yaptığımızda ise bir kaç noktada mola verdik. Aracınız yoksa bile meşhur Botanik Parkı haricinde araca ihtiyacınız olacağını düşünmüyoruz.

Gezilecek yerler: Batum, uzunluğu 5-6 km.yi bulan harika bir sahile sahip. Sahil yıl boyu çok rağbet görmekte ve her geçen yıl da popülaritesini artırmaktadır. Bölgede sadece deniz turizmi değil pek çok aktivite imkanı bulunmakta. Tema parkı Batumi Dolphinarium, hayvanat bahçesi (Batumi City Zoo), Aquarium, eğlence parkı (Dancing Fountains), su sporları merkezi (Aqua Park Batumi), Batum Lunaparkı, Batumi Summer Theater ve sahilin bitiminde bulunan Batumi Boulevard Parkı, sahil şeridinde bulunan görülecek yerlerdendir. Kumsal bitiyor ama sahil şeridinde güzellikler bitmiyor, devamında güzel bir park (Miracle Park), dönme dolap (Ferris Wheel), hikayesi ile ilgi çeken Ali ve Nino Heykeli, İzmir Konak'ta bulunan saat kulesinin bir benzeri olan Chacha Tower birbiri ardına göreceğiniz güzelliklerdir. Biz sahil şeridini buraya kadar gezdik ama siz buradan devam ederseniz Argo Teleferiği'ne (25 Lari) ulaşacaksınız. Seyir terasından şehri seyretmenin keyfi çok iyi imiş ama biz bu keyfi yaşamadık, devamında bulunan dünyaca meşhur Botanik Parkı ile beraber, her iki noktayı bir dahaki gelişimizde görmeyi umuyoruz.



Sahil şeridinden hemen iç kesime geçtiğinizde önce Tiyatro Meydanı'na ulaşacaksınız. Meydanda göreceğiniz güzel bina Tiyatro Binası'dır ki meydana da ismini veren bu binadır. 1952 yılında inşa edilmiş olan bina, eski Batum mimarisinin çok güzel bir örneğidir. Meydanda, altın kaplama olduğu söylenen Neptün Heykeli'nden dolayı, Neptün veya Poseidon Meydanı da deniyor.



Meydanın hemen yan tarafında bir büyük meydana daha ulaşacaksınız ki burası şehrin kalbi olan Avrupa Meydanı. Uzun bir sütun üzerinde, elinde altın bir post tutan, Medea Heykeli dikkat çekicidir. Meydanı çevreleyen binaların bir kısmı eski yönetim döneminden kalma olduğu gibi, sanat eseri güzelliğinde, harika mimari yapılara sahip binalarda yer almaktadır. Eski Ulusal Batum Bankası binası üzerinde bulunan Astronomik Saat ise nedense bize Prag'ı çağrıştırdı. Gürcistan bütün dinlere hoşgörü ile bakan, barış içerisinde yaşayan bir ülkedir. Batum'da da bu hoşgörünün sembolü olan, küçük ama mimarisi güzel bir çok ibadet evi bulunmaktadır. Meydana yakın konumda olan, Orta Camii, St. Nicholas Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi, Sinagog ve Virgin Mary Kilisesi bu bağlamda görülecek dini yapılara örnektir.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder