23 Mayıs 2016 Pazartesi

Nice

Fransa'nın, 350 binin üzerindeki nüfusu ile beşinci büyük şehri olan Nice, Marsilya ve Cenova arasında yer alan önemli bir turizm şehridir.

Şehre ulaşım: Ülkemizden şehre uçakla direkt, yaklaşık 3 saatte ulaşabilirsiniz. Nice Cote d'Azur Havalimanı şehre 7 km. uzaklıkta ve Fransa'nın en önemli havalimanlarından biridir. Havalimanından şehir merkezine terminal 1 veya terminal 2 den, 2 nolu tramvay ile 25 dakikada Jean Medicin durağına ulaşabilir ve buradan ihtiyaç duyarsanız, yine aynı isimli duraktan 1 nolu tramvaya aktarma yapabilirsiniz.  Diğer alternatif olarak, 12 nolu otobüs ile de 15 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 12 nolu otobüs, terminal 1 çıkışından çıktıktan sonra, Aeroport/Promenade durağından hareket etmekte. Güncel bilgiler için iki link;   https://www.lignesdazur.com - https://en.nice.aeroport.fr/
Şehir içerisinde merkeze yakın otel tercih ederseniz, araç ihtiyacınız olmayacaktır. İhtiyaç halinde ise 2 hatta sahip tramvaylar veya otobüsler ile bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. 

Gezilecek yerler: Nice deyince bize ilk çağrışım yapan yer, Massena Meydanı (Place Massena) ve meydanının en göze hitap eden simgesi, Güneş Tanrısı Çeşmesi'dir (Fountain of the Sun-Fountaine du Soleil). Çeşmenin ortasında 7 metre yüksekliğinde Apollon Heykeli ve etrafında gezegenleri temsil eden heykeller bulunuyor. Heykele imzasını atan heykeltraş Alfred Janniot, eserini 1956 yılında tamamlamış. Çeşmenin de içinde bulunduğu Massena Meydanı ise, sadece turistlerin değil yereller içinde ana cazibe merkezi. Bu noktada yer alan caddelerin şehrin her yerine dağıldığını göreceksiniz. Meydanda, Çeşme kadar dikkat çeken yedi direğin üzerindeki yedi tane oturan insan heykeli olacaktır. Heykeller, Jaume Plensa'nın eseri ve 7 kıtadan 7 insanı sembolize ediyor. Özellikle gece ışıklandırması ile çok güzel görünüyorlar. Bu büyük meydanda noel pazarının da kurulduğunu söyleyelim. Meydandan kuzeye doğru uzanan ve ortasından tramvay geçen yaya yolu Avenue Jean Medicine, oldukça geniş , keyifle alışveriş yapılan bir caddedir. Bu yol Nice Tren Garı'na kadar uzanıyor ve Galeries Lafayette de bu cadde üzerinde bulunuyor. Nice Tren Garı yakınında ise St. Nicholas Rus Ortodoks Katedrali bulunuyor. Biz zamanımızı Eski Şehir Bölgesi'nde geçirmek istediğimiz için, gar yakınlarında tekrar meydana doğru dönüşe geçtik. Meydana ulaşıp, tramvay yolunu takip ederek sola dönerseniz, Promenade du Paillon Parkı karşınıza çıkıyor. Parkta bulunan, bol fıskiyeli havuz (Mirror Water Fountain) sadece çocukların değil, çocukluğunu yaşamak isteyen büyüklerin de eğlence kaynağı. Havuz dediğimize bakmayın, fıskiyeler yerde ve sular bir yükselip bir alçalıyor bu da güzel bir su gösterisine dönüşüyor. 




Çeşmenin önünden, Promenade du Paillon Parkı'nın güneyinden geçen  Boulevard Jean Jaures Caddesi ile sahilin doğu tarafı arasında kalan bölüm, Eski Şehir anlamına gelen Vielle Ville ya da Eski Nice anlamına gelen Vieux Nice'dir. İşte bu bölge adım adım gezilecek, daracık sokaklarında kaybolunacak, kısaca kaybolunabileceğiniz kadar kaybolunacak bölge. Her sokakta, her cadde de bir veya bir kaç sürpriz sizi karşılayacak. Şimdi bizi karşılayan sürprizlerden bahsedelim. Palais de la Prefecture, 17. yy. başlarında inşa edilmiş ve 1860 yılına kadar Savoy Dükü'nün evi olarak kullanılan, şık ve tarihi Hükümet Binası'dır. Beyaz renkli ve güzel sütunları ile Nice Opera Binası (Opera de Nice) dışı kadar içi ve sanatsal faaliyetleri ile de öne çıkıyor. Şehirde kalacak günleriniz var ise vereceğimiz linkte size uygun program olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz (https://www.opera-nice.org/en ).  Dışından bakınca küçük ama içi güzel olan Chapelle de la Misericorde de Nice, sadece salı günleri ve öğleden sonra açık olan bir şapel, denk gelirseniz içini görmenizi öneririz. Nice Katedrali (Nice Cathedral-Cathedrale Sainte-Reparate de Nice) ise tam bir sanat eseridir. Barok tarzı katedral ile ilgili bilgi almak için link  ( https://cathedrale-nice.fr ). Gösterişli mobilyaları ve geniş bir müzik enstrümanı koleksiyonu ile Musee du Palais Lascaris, müze severlerin ilgisini çekebilir. Güzel bir meydanda yer alan Adliye Binası (Palais de Justice-Courthouse), 19. yy. sonlarında neoklasik tarzda inşa edilmiş ve üzerinde "Liberte, Egalite, Fraternite" (Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik) yazısı ile dikkat çekiyor. Meydanda ayrıca Rusca Kışlası (Caserne Rusca) ve Saat Kulesi bulunuyor. Bölgede doğuya doğru gittikçe Kale Tepesi'ne (Castle Hill) ulaşacaksınız. Burada asansör ile yukarı çıktığınızda harika deniz ve şehir manzarası ile yorgunluk atabilirsiniz. Veee son olarak uzuuuun bir sahil şeridi ile yazımızın sonuna geliyoruz. Sahilin tamamı çok güzel ancak batı kısmında Promenade des Anglais en çok rağbet gören bölgesi. Sahil boyunca yürümenizi, mevsim uygunsa burada denize girmenizi öneririz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder