15 Mart 2016 Salı

Venedik

Çok farklı, çok özel; VENEDİK
Venedik ile ilgili hiç konuyu uzatmak niyetinde değiliz çünkü yurt dışı geziler ile ilgilenen ve hatta İtalya'ya hiç gelmemiş olanların bile hakkında azda olsa bilgi sahibi olduğu aşık olunası bir kentteyiz. Bu nedenle öyle su, ada, köprü gibi kelimelerin çokça kullanılacağı cümleler kurmak niyetinde değiliz. Nüfus 260 bin, 118 ada ve adaları birbirine bağlayan çok miktarda köprü, Havalimanı var ama illaki vaporetto denilen deniz taksi şart, Venedik araç trafiğine kapalı, bitti.
Gezilecek yerler: E biz de mecburen vaporetto ile Venedik'e ayak basıyoruz. Sahilden istikametimiz meydan ama bu ne güzellik böyle, varmamız ne kadar zaman alır bilinmez. Haksızmıyız? Buyrun...



Sahilde yürümeye devam ederken önümüze kocaman bir Victor Emanuel II Heykeli çıkıyor ama bunlardan İtalya'da zaten çok var, hiç oyalanmıyoruz. Aşağıda gördüğünüz köprü diğerlerine oranla hep kalabalık. İnsanların bir kısmı deniz manzarasının fotolarını çekiyor ama çoğunluk Ahlar Köprüsünün fotosunu çekmekle meşgul. Köprünün bir tarafındaki mahkemede yargılanıp ceza alan mahkumlar, bu iki binayı birbirine bağlayan köprüden geçerlerken bir kaç dakika durup, son kez manzara seyredip hapishaneye giderlermiş. Hapishane şartları özellikle nemden dolayı o kadar kötüymüş ki, kısa sürede hastanıp ölürlermiş. İşte bu nedenle köprü üzerinde ah çektiklerini düşünen Lord Bayron köprüye bu adı vermiş. Bu hapishaneden sağ çıkan tek kişinin ise Kazanova olduğunu duyduk, rehberin yalancısıyız, çok ciddi söyledi, herhalde doğrudur.





Artık meşhur San Marco Meydanındayız (St. Mark's Square). Meydanda Saint Mark's Basilica Saat Kulesi ve Çan Kulesi  bulunuyor. Meydanın diğer ucunda ise Museo Correr bulunuyor. Katedralin yanında ise Düka'nın Sarayı (Palazzo Ducale) bulunuyor. 1923 yılında müzeye çevrilmiş, mutlaka görülmeli.


Katedral'e girmek için sıra tam bize geldiğinde maalesef saatin dolduğu ve Katedral'in kapandığı söylendiğinde çok üzüldük. Yapacak bir şey yok, istikamet Rialto Köprüsü ( Ponte di Rialto) ve  Büyük Kanal (Grand Canal). Rialto Köprüsü San Polo ve San Marco'yu birbirine bağlar. Köprünün üzerinde çok sayıda dükkan ile dünyanın üç köprüsünden biridir (ikincisi de Bursa Irgandı Köprüsü).


 Büyük Kanal tüm şehri S harfi şeklinde geçer. Genişliği 30-90 metre, derinliği 5 metredir.


Büyük Kanal'dan meydana doğru geri dönüyoruz ve küçük kanallardaki güzellikleri yaşıyoruz.


 

Venedik 'in simgesi maskedir. Pek çok yerde maske saten dükkan göreceksiniz. Venedik sadece sahil yolu ve Büyük kanal değildir. Kesinlikle kaybolun, kendinizi rüyada hissedeceksiniz. Nasıl olsa dönüşte sokak başlarındaki evlerin 2. katındaki tabelalardaki "San Marco" yazısını ve ok yönünü takip ettiğinizde kendinizi meydanda bulacaksınız. Eksiklerimiz var, mecburen yine geleceğiz.





"Sadece gezen yeni yollar keşfeder"  Norveç Atasözü



































1 yorum:

  1. Sevgili Bora selam ve sevgiler gönderiyorum, çevrene ve insana yardımcı olma gayretlerinizi takdirle karşılıyorum, ucundan kıyısından biz de istifade etmeye başladık, bıraktıklarınızdan daha çok istifade deceğiz gibi,
    çok teşekkürler

    YanıtlaSil