26 Mart 2017 Pazar

Torun

Torun, Polonya'nın kuzeyinde ve Vistül Nehri'nin üst tarafında bulunan, küçük bir şehirdir. Şehir, 1200'lerde Baltık Denizi'ni yöneten Alman şövalyeler tarafından kurulmuş. Ticaret nehir üzerinden yapılırmış ve o dönemde zengin bir ticaret merkezine dönüşmüş. Savaşlardan en az hasarla kurtulan Polonya şehirlerinden birisi olduğu için, bugün ortaçağdan kalma pek çok tarihi ve gotik yapı ayakta kalmıştır. Sahip olduğu tarihi dokudan dolayı 1997 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmış. 200 binin biraz üzerindeki nüfusu ile küçük bir şehir olmasına rağmen, ünlü astronom Mikolaj Kopernik'in doğduğu şehir olarak da ünlenmiştir. 
Şehre ulaşım: Torun'da havaalanı olmadığı için, ülkemizden direkt uçma şansı bulunmamaktadır. Havayolu ile ulaşmak isteyenlerin, şehre en yakın olan Bydgoszcz veya Gdansk şehirlerinin havalimanlarını kullanmak zorundadır. Bydgoszcz, Torun'a mesafesi 45 km. olup tren ile yaklaşık 50 dk. da Torun'a ulaşabilirsiniz. Gdansk'tan Torun'a tren yolculuğu ise yaklaşık 2.5 saat sürmektedir. 
Trenler ile ilgili güncel bilgiler için link:   https://www.intercity.pl/en/
Şehir içi ulaşım: Şehir merkezinde görülecek yerler yürüme mesafesinde olup, ihtiyaç halinde 5 tramvay ve 40 otobüs hattı ile her yere ulaşabilirsiniz. 
Görülecek yerler: Nehir kenarından bakınca gördüğümüz şey, kırmızı tuğlalar ile örülmüş uzzuuuun bir ortaçağ savunma duvarı oldu. Şehre gösterişli Brama Mostowa Kapısı'ndan (Mostovwa Gate) girdik. İlk görmek istediğimiz yer Eğik Kule (Leaning Tower of Torun) oldu. Kule, savunma sisteminin bir parçası. Torun deyince ilk akla gelen ünlü matematikçi ve gökbilimci Kopernik'in, bugün müze olarak kullanılan evi (House of Copernicus), eğik kulenin yakınındadır.  Eski Şehir Bölgesi (old town), Aziz Mary Kilisesi (St Mary's Church) gibi güzel kiliseleri,  Kopernik Anıtı, dış yüzeyi işlemeli şirin gotik binaları, Eski Belediye Binası (Ratusz Staromiejski), Kurbağalar ve Kemancı Çeşmesi, Ratusz Saat Kulesi...gez gez bitmiyor. Torun Katedrali ise şehrin en eski kilisesidir. St. James's Church görülmesi gereken kiliselerdendir. Gotik bir binada yer alan Toru Planetaryumu, 1994 yılında açılmış, görmenizi önerdiğimiz bir başka yerdir.


 



       


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder