27 Ağustos 2019 Salı

Sofya


Havalimanından şehir içine ulaşım, metro, otobüs ve taksi ile olmaktadır. En pratik yöntem M4 (sarı) metro ile yapılabilir.

Şehir içi ulaşım: Sofya içerisinde çok yaygın bir toplu taşıma ağı bulunmakta. Turistik noktaların tamamına yakınına metro ile ulaşmak mümkünken, tramvay ve otobüsler ile de her yere ulaşılabilmektedir. Şehirde 4 metro hattı bulunuyor. M1 (kırmızı) hattı, Slivnitsa-Business Park arasında, M2 (mavi) hattı, Vitosha-Obelya arasında, M3 (yeşil) hattı, Hadzhi Dimitar-Gprna Banya arasında ve M4 (sarı) hattı, Obelya-Sofia Airport arasında çalışmaktadır. M1-2-4 hatları Serdika istasyonunda, M1-3-4 hatları Sofia University St. .Kl/Ohridsski /Orlov most istasyonunda ve M2-3 hatları ise National Palace of Culture istasyonunda kesişmektedir.                                                              Tek kullanımlık bileti (single ticket) metro girişindeki ofisten veya makinalardan alabilirsiniz (1.60LV=0.82 €). Metro girişinde optik okutucuya göstererek girebilirsiniz.  Günlük bilet (day pass for all lines) ücreti 4 LV=2.04 € olup, tüm toplu taşımalarda geçerli ve kart üzerinde olan günler içinde sayısız sefere izin verir. Metro ile ilgili tüm güncel bilgilere  www.metrosofia.com/en/tickets adresinden ulaşabilirsiniz.   

 GEZİLECEK YERLER   

Alexander Nevski Katedrali: Sofya'nın simge yapısıdır. Dünyanın en büyük ortodoks kiliselerinden biri, Balkanların en büyük ikincisi olan  kilisenin yapımı 1912 yılında tamamlanmıştır. Girişi ücretsiz, fotoğraf çekimi 10 Leva   


Sofyanın merkezinde Serdika bölgesinde bulunan Sveta Nedelya Kilisesi, Sofya Sinagogu ve Banyabaşı Camii (Kadıseyfullah Camii), üçgen şeklinde adeta bir hoşgörü üçgeni oluşturuyor. Hem dışı hem de mimarisi ile dikkat çeken Nedelya Kilisesi, Vitosha caddesinin başlangıç noktasına yakındır. Girişi ücretsiz, fotoğraf çekimi ücretli olan kilise, Al. Nevski yapılana kadar Katedral olarak kullanılmış. Üçgenin birbirine bakan iki köşesinde Banyabaşı CamiiSofya Sinagogu ve üçgenin ortasında  Aziz Sofya Anıtı bulunmaktadır. Banyabaşı Camii, Mimar Sinan imzası taşıyor. 


              


               


Banyabaşı Camii karşısındaki beyaz renkli, güzel mimarili bina, modern Hal Binası (Central Sofia Market Hall), buraya yürüme mesafesinde ise Kadınlar Pazarı (Woman's Market-Ladies Market) bulunmaktadır. Banyabaşı Camii arkasında havuzlu, yeşiller içerisindeki parkta dikkatinizi mutlaka çekecek olan bina, Bölgesel Tarih Müzesi (Sofia History Museum). Sofia Anıtı'nın baktığı yönde görülecek üçgen şekilli güzel bina, eski Bulgaristan Kominist Parti Genel Merkez Binası. Günümüzde Parlamento Binası (National Assembly of Bulgaria) olarak kullanılıyor. Yanındaki büyük bina ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Presidential Palace). 



Hoşgörü üçgeni diye tanımladığımız bölge, Serdika Antik Kenti'nin kalıntılarını da içerisinde barındırıyor. Metro kazısı yapılırken ortaya çıkarılan Serdika Antik Kenti, açık hava müzesi olduğu gibi, Serdika metro içerisinde de gezginleri karşılıyor. Cumhurbaşkanlığı binasının bahçesinde, yine Serdika kalıntıları ve Aziz George Rotunda Kilisesi bulunmaktadır. Ziyarete açık olan iç bahçedeki bu kilise, Roma İmparatorluğu'ndaki en önemli Hristiyanlık merkezlerindenmiş. 


Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Nevski Katedrali'ne giden yol üzerinde sağ kolda önce Arkeoloji Müzesi, devamında Şehir Parkı ve Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu bulunmaktadır. Sol kol üzerinde, önce Ulusal Sanat Galerisi, devamında ise soğan kubbeleri ile dikkatinizi hemen çekecek olan, "Sveti Nikolay Mirlikiyski" Rus Kilisesi bulunmaktadır.


Aleksandr Nevski Katedrali'nin merkezde yer aldığı meydanda görülmesi gereken bir çok önemli yapı, heykel ve bir de antika pazarı yer almakta. Meydanda önünde aslan heykelinin bulunduğu yapı, şehre adını da veren Azize Sofya Kilisesi.


Al. Nevski Katedrali'nin arkasında, bir tarafta Ulusal Galeri (National Gallery) ve Vasil Levski Anıtı, diğer tarafta ise Eski Parlento Binası ve Sofya Üniversitesi yerleşkesi bulunmaktadır. 


Sofya'da en keyifli yürüme alanı, araç trafiğine kapalı olan Vitosha Bulvarı. Önünde iki aslanın bulunduğu Adalet Sarayı binası ile başlayan, Ulusal Kültür Sarayı'na (NDK) kadar uzanan geniş caddede, her türden dükkan, mağaza ve yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabilir, çok keyifli saatler geçirebilirsiniz. Caddenin sonundaki Ulusal Kültür Sarayı (National Palace of Culture), binlerce heykel, resim ve ahşap oymaya ev sahipliği yapıyor. Giriş ücretsiz, belki bir etkinliğe de denk gelebilirsiniz diye resmi sitesi; www.ndk.bg


Caddeye yürüme mesafesinde bulunan Slaveykov Meydanı da hem keyifli hem de baba-oğul şair ikilisinin (Petko ve Pencho Slaveykov) bankta oturan heykellerini görmeniz açısından ziyaret edilebilir. Vitosha Caddesi boyunca gözünüze kestirdiğiniz ara sokaklara da girmenizi öneririz.
















                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder