Hüzünlü Güzel ; MOSTAR
Balkan gezimizde, bizim öteki ülke dediğimiz Saraybosna'nın başkenti Bosnahersek'e 125 km. uzaklıktaki, yaşadığı acıları unutmaya çalışan, şirinmi şirin kasabası Mostar'dayız. Başkentten buraya tren veya otobüsle yaklaşık 2,5 saatte ulaşabilirsiniz. Şehrin nüfusu yaklaşık 100.000 ve yakın zamanda yaşadıkları acıların yarasını sarmak ve barış içerisinde yaşamak için çabalıyorlar. Savaşta Hırvat topçularının yerle bir ettiği Mostar Köprüsü (Stari Most) başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkenin katkısı ile aslına uygun olarak yapılmış ve 23 Temmuz 2004 yılında tekrar kullanıma açılmış, 2005 yılında da Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiştir. Mostar denilince akla ilk gelen köprü, Neretva nehri üzerinde bulunuyor. Uzunluğu yaklaşık 30 metre, eni 4,5 metre ve nehirden yüksekliği ise 24 metre olan köprünün farklı noktalardan görüntüsü çok güzel.
Köprünün üzerinden baktığınızda ise yine bir çok güzellik göreceksiniz.
Bu güzellikleri seyrederken dikkatli olun ayağınız kayabilir. Köprü üzerinde biraz oyalandığınızda bir Boşnak gencinin turistlere yönelik şovunu izleme ihtimaliniz yüksektir. Daha önceleri cesaret göstergesi olarak yapılan köprüden atlama şovu artık para kazanmak için yapılıyor.
Köprüdeki güzellikleri yaşadıktan sonra hemen köprüden sonra yer alan Bakırcılar çarşısı (Kujundziluk) gezilmeli. Bugün daha çok hediyeliklerin satıldığı çarşı, size hiç yabancı gelmeyecek.
Haliyle karnınız acıktı. Emin olun yiyeceğiniz köfte (cevapi) ve boşnak böreği (burek), size yine memleket havası yaşatacak.
Mostar'dan ayrılmadan önce bir Cami ile Hırvat tarafında bulunan bir Katolik Kilisesi gezdik.
Yolumuzun üzerinde gördüklerimiz ise bizi hüzünlendiriyor ve kardeşlerimiz de o günleri unutmamak adına bu binaları böylece onarmadan tutuyorlar herhalde diye düşünüyoruz.
Biz Mostar gezimizi bitiriyoruz ama sizin vaktiniz olursa Karagöz Bey Camii (Karadoz Begova Dzamija), Müslüm Bey Konağı, Koski Mehmet Paşa Camii, Biscevica Evi ve Eski Köprü Müzesini de notlarınızda bulundurun.
“Tekne limanda güvendedir ama teknenin amacı bu değildir.” Paulo Coelho
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder