2 Nisan 2016 Cumartesi

Malmö



Malmö yediyüzbine yaklaşan nüfusu ile İsveç'in, başkent Stockholm ve Göteborg'dan sonra 3. büyük şehridir. Para birimi İsveç Kronu'dur (SEK) ve diğer İskandinav ülkeleri gibi pahalı bir ülkedir. Malmö, ülkenin güneyinde ve Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın hemen yanındadır. Türkiye'den direk uçuş bulunmamakla beraber Kopenhag aktarmalı uçmak mümkündür ancak pratik olanı Kopenhag'a uçup oradan trene binmektir. 3 istasyon sonra Malmö ana tren garına yaklaşık 30 dakika sonra ulaşabileceğiniz bu trenler, 20 dakikada bir kalkmaktadır. Biletler kişi başı gidiş dönüş 20$'dır. Kopenhag ile Malmö’yü birbirine bağlayan Oresund köprüsünden geçerken eminiz çok keyif alacaksınız. Köprünün yapımına 1995 yılında başlanıyor ve 2000 yılında bitiriliyor. Toplam uzunluğu yaklaşık 8 km ve iki katlı köprünün üst bölümü karayoluna, alt bölümü ise demiryoluna ait. Köprünün üzerinden giderken sıra sıra dizili rüzgar güllerini izlemek pek keyiflidir. Arabamızın içinden hem köprüyü hem de rüzgar güllerini böyle görüntüledik.



Şehir içi ulaşım: Şehir küçük olduğu için gezi noktaları yürüme mesafesindedir. Skanetrafiken firması tarafından işletilen otobüsler ile de şehrin her tarafına kolayca ulaşabilirsiniz. 24 saat kullanımlık bilet 195 krondur. Bunun dışında taksi ve bisiklet alternatiflerini de kullanabilirsiniz.

Gezilecek yerler: Görülmesi gereken yerlerden biri Malmöhus Kalesi (Malmöhus Slott). Eski şehire yakın konumdaki kalenin yapımı 1437'dir. O tarihlerde Malmö Danimarka'ya aittir ve kale Danimarkalı krallara ev sahipliği yapmıştır. Bir süre hapishane olarak kullanıldıktan sonra 1909 yılında tamamen boşaltılmıştır. Günümüzde ise müze olarak (sanat ve tarih müzesi) hizmet veren kalenin çevresi sularla çevrili.  


Malmö'de birbirine yürüme mesafesinde üç adet meydan bulunuyor. Stortorget meydanı turistler açısından en ilgi görenidir. Meydanın ortasında 5. Karl Gustov heykeli, şehrin en eski binalarından olan Belediye Binası (bakımda olduğu için güzelliğini tam göremedik) ve meydanın hemen girişinde Apoteket Lejonet (Lejonet Eczanesi) binası dikkat çekmektedir. 1800'lü yıllardan kalma Apoteket Lejonet binası İsveç'in en eski eczanesi olarak halen faaliyetini sürdürmektedir.



Lejonet eczanesinin önündeki caddenin ortasında, 1985 yılında Ynguen Lundell tarafından yapılmış, ard arda tek sıra halinde sıralanmış caz sanatçılarının heykelleri bulunuyor. Dünyaca meşhur heykelin arasına girip fotoğraf çektirmeyeni dövüyorlar :)


St.Petri Kilisesi (St. Petri Kyrka) kentin en önemli ve en eski kilisesidir. Stortorget meydanına çok yakın konumdaki kilisenin yapımı 14.yy.dır. Gotik tarzda olan kilisenin içi ise çok güzel.

Stortorget meydanından başka iki meydan ise Gustov Adolfs Torg ve Lilla Torg'dur (torg=meydan).
Birbirlerine yürüme mesafesindeki meydanlar fuar, sergi gibi çeşitli etkinliklere ve şık butikler, kafe, bar, çiçekçi ve parklara da ev sahipliği yapmaktadır.




“Her gezen kaybolmaz.”    JRR Tolkien










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder