2 Mart 2019 Cumartesi

Amsterdam

Hollanda’nın renkli başkenti Amsterdam, birçok kişinin görmek için can attığı yerler arasında ilk sırada yer alan, çok güzel bir şehirdir. Hollanda'nın ve hatta dünyanın en popüler turistik yerlerinden biri olan bu şehir, birbirinden güzel yerleriyle insanı kendine çekmeyi başarıyor. Amsterdam’da görülecek birçok yer var. Birbirinden değerli eserleri içinde barındıran müzeleri, Venedik'e alternatif güzellikte muazzam kanalları, ilgi çeken tarihi yapıtları ve mükemmel manzaralı yerleri çoğu gezginin ve fotoğrafçılığa meraklıların görmek istediği yerlerdir. Şehir bir milyonu bile bulmayan nüfusu ile orta büyüklükte bir şehir olmakla beraber, özellikle yüksek sezonda turist akınına uğruyor. Amsterdam bizim için kısaca nehir ve bisiklet anlamına geliyor.

Şehre Ulaşım: Ülkemizden yaklaşık 3,5 saat süren direkt uçuş ile Amsterdam Schiphol Havaalanı'na ulaşılabilmektedir. Tek bir bina içerisindeki 3 terminalden oluşan Havalimanı, kentin 15 kilometre kadar güneybatısında yer alıyor. Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için bir çok alternatif bulunmaktadır. Tren, havaalanı servisleri, belediye otobüsleri ya da taksi kullanarak merkeze kolayca ulaşabilirsiniz.
NS Dutch Railways tarafından hizmet veren trenler (Amsterdam Airport Express), Amsterdam Havaalanı ile şehir merkezi arasında hız ve konfor olarak en uygun seçenekdir. Havaalanının hemen altında yer alan Schiphol Tren İstasyonu'ndan kalkan trenlerin Amsterdam kent merkezine ulaşması, yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. 24 saat boyunca kesintisiz hizmet veren trenler, 06.00-00.00 saatleri arasında, 10 dakikada bir Platform 1 ve 2′den hareket ediyor. Gece yarısından sabah saat 06.00’a kadar ise seferler her saat başı düzenleniyor. ( Güncel tren bilgileri için  https://www.ns.nl/en )
Amsterdam Havaalanı'ndan, şehrin merkezinde bulunan Merkez Tren İstasyonuna ulaşım için, tek yön bilet 4,50 €, gidiş dönüş 9 €. Biletinizi havaalanındaki bilet ofislerinden ya da sarı makinelerden satın alabilirsiniz. Bu bilet dışında Amsterdam’ın tüm toplu taşıma sisteminde kullanabileceğiniz daha kapsamlı ve ekonomik olan OV-chipkaart, sadece Amsterdam’daki değil Hollanda’nın tüm şehirlerinde tren, otobüs, tramvay ve metro seferlerinde kullanılabiliyor. Kartı kullanmak için istediğiniz miktarda para yükleme yapıyorsunuz. Şehir içerisinde limitsiz seyahat hakkı tanıyan Amsterdam Travel Ticket ise 1 günlük (€ 16), 2 günlük (€ 21) ve 3 günlük (€ 26) seçenekler halinde satılıyor. Kartın yanında ayrıca bir el haritası ücretsiz olarak veriliyor. Seçilen bilet türü ne olursa olsun, hepsi 2. sınıfta geçerlidir. Biletinizi 1. sınıfa çevirmek için, ekstra ücret ödemeniz gerekiyor.
Amsterdam Havaalanı'ndan şehir merkezine ulaşımda bir başka konforlu seçenek, özel firmaların sunduğu Shuttle Bus'lardır. Bilet fiyatları tek gidiş için 18,50 €, gidiş-dönüş içinse 29,50 €'dur.
Ekonomik seçenek olarak belediye otobüsünü de tercih edebilirsiniz. Havaalanından şehir merkezine ulaşım sağlayan gündüz ve gece ikişer tane otobüs hattı bulunuyor. Gündüz Platform B9'dan 197 ve 370 numaralı otobüsler ulaşım sağlıyor. 00.30-05.00 saatleri arasında aynı güzergahda 97 ve 358 numaralı hatları kullanarak ulaşabilirsiniz. Otobüs seferleri gündüz 15 dakika arayla gece ise saat başı düzenleniyor. Yol durumuna bağlı olarak araçlar kent merkezine 30-40 dakika içerisinde ulaşılıyor.Otobüslerin tek kişilik biniş ücreti, gündüz saatlerinde 1 saate kadar yolculuklar için 3,20 €, gece saatlerinde ise 1,5 saate kadar yolculuklar için 4,50 €'dur. Trenlerde olduğu gibi otobüslerde de OV-chipkaart ve Amsterdam Travel Ticket ile sınırsız bir şekilde yolculuk edilebilmektedir.
Taksiler, şehir merkezine ulaşım konusunda bir diğer seçenek. Araçların hepsi terminal binasının önünde bekliyor. Taksi ücreti ise genelde Avrupa'nın her yerinde olduğu gibi Amsterdam'da da pahalı ancak güvenli ve hızlıdır.
Şehir içi ulaşım: Şehirde en yoğun ve pratik toplu taşıma aracı tramvaydır. Özellikle 1, 2 ve 5. nolu hatlar, bir çok önemli noktadan geçmektedir. Şehrin güzelliklerini ve ana kanallarını tramvayla yolculuk yaparken izlemekten keyif alacaksınız. Şehri yürüyerek kolayca keşfedebilirsiniz, yorulduğunuzda ise dinlenmek için tramvayları kullanmak çok akıllıca olacaktır.
Biletleri her tramvay durağında bulunan bilet otomatlarından, tramvayın içinden veya bilet ofisinden satın alabilirsiniz ancak tramvay içerisinde veya bilet makinelerinde nakit geçmiyor, kredi kartı kullanmaz gerekiyor. Merkezdeki bilet ofisinden nakit kullanarak  isterseniz bilet alabilirsiniz.
Tramvay bilet fiyatları; 1 saatlik bilet: 3 €, 1 günlük bilet: 7,5 €, 2 günlük bilet: 12,5€, 3 günlük bilet: 17,5€ ve 7 günlük bilet: 34,5 €. Tramvay güncel bilgileri için link; https://en.gvb.nl/  

Bir çok müzenin de içinde bulunduğu yaklaşık 40 müzeye giriş, kanal turu, geçerlilik süresi boyunca toplu taşıma araçlarını limitsiz kullanma gibi çeşitli olanaklar sağlayan I-Amsterdam Card'ı mutlaka incelemenizi öneririz.  24, 48 ve 72 saatlik olarak 3 farklı versiyonu var. Sırasıyla 42, 52, 62 Euro gibi bir fiyatlandırması var.  http://www.iamsterdam.com/en-GB/experience/deals/i-amsterdam-city-card  

Gezilecek yerler:
Amsterdam gezilecek yerler listesinin ilk sırasına şehrin büyüleyici kanallarını koyabilirsiniz. İnternette kısa bir araştırma yaptığınızda şehir için en çok yapılan tanım Kuzeyin Venediği olacaktır. Kanal sisteminin kentin yüz ölçümünün %25’ini kapladığını, uzunluğunun 100 kilometreyi bulduğunu, 90 adaya ve 1.500 köprüye sahip olduğunu söylersek bu ünvanı hak ettiğini görürüz. 1 saat süren kanal turlarına katılmak şehirde mutlaka yapılması gereken aktivitelerin başında gelmektedir.

      


       

Şehrin kalbinin attığı en önemli nokta, tarihi bölgede yer alan Dam Meydanı'dır. Meydan, kentin simge yapılarına sahip, sokak sanatçılarının gösteri alanı ve görülmesi gereken yerler için merkezi konumdadır. 1655-1808 yılları arasında belediye binası olarak kullanılan Amsterdam Kraliyet Sarayı, sergilerin düzenlendiği Nieuwe Kerk (Yeni Kilise) ve ünlü balmumu heykel müzesinin Amsterdam şubesi olan Madame Tussauds Amsterdam meydanda yer alan önemli yapılardır. Alanda göreceğiniz Ulusal Anıt ise II. Dünya Savaşı’nda hayatlarını kaybedenler anısına 1956 yılında dikilmiş. Meydanda çok hoş zaman geçireceğinizden emin olabilirsiniz.   

                                   

Dam Meydanı, meşhur Red Light District (Kırmızı Fener Mahallesi) bölgesine ve alışveriş sokağı Kalverstraat’a da çok yakın. Fotoğraf çekmenin yasak olduğu ünlü mahalle, özellikle yetişkinlere yönelik eğlence imkanları sunmaktadır. Mahallede buna ilave olarak  bir çok kafe ve bar ile mimari özellikleriyle ilginizi çekebilecek kanal evler de bulunuyor.Tüm turistlerin yaptığı gibi siz de bölgeyi rahatça gezebilirsiniz. Dam meydanı'na yakın konumda yer alan başta Kalverstraat olmak üzere keyifle gezip, alışveriş yapacağınız caddelere de göz atabilirsiniz. 


 Dam Meydanı'na yürüme mesafesinde olan, renk renk bitkilerin yer aldığı Amsterdam Çiçek Pazarı (Bloemenmarkt) turistlerin ilgisini çeken yerlerden bir başkasıdır. Hafta içi 09.00-17.30 saatleri arasında açık olan pazardan lale soğanı veya bitki tohumları alabilirsiniz. 

    

                                                                                                                    
Merkez Tren İstasyonu'ndan (Amsterdam Centraal) Dam Meydanı'na ve oradan sokaklarda kaybolurcasına dolaşın ve acaba memlekete buradan ne götürebilirim diye düşünürseniz, aklınızda bulunsun tahta ayakkıbılar ve onlarca çeşidinin satıldığı peynirlerden tatlarına bakarak alabilirsiniz.

 
        

Amsterdam sadece kanalları ile değil, çok önemli ve görülmesi gereken müzelere de ev sahipliği yapmaktadır. Bir çok önemli müzenin yer aldığı Müzeler bölgesinde Van Gogh Museum ziyaret edilmesi gereken müzelerin başında gelmektedir (giriş 19 €). https://tickets.vangoghmuseum.com  Müzeler meydanı'nda yer alan bir diğer önemli müze de Rijksmuseum (Devlet Müzesi). Müze gezmekten keyif alıyorsanız, bu müze de listenizde bulunmalı (20€). Rezervasyon ve bilet almak için; https://www.rijksmuseum.nl/en/tickets/articles  .Bu müzelerin yakınında bulunan Vondelpark ise Amsterdamlıların nefes aldıkları, hafta sonları ailecek hoş vakit geçirdikleri çok güzel parktır.

 
 

 
 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder