27 Mart 2017 Pazartesi

Czestochowa

Czestochowa (Çeustohova diye okunuyor), Polonya'nın güneyinde ve Silesian Voivodeship isimli bölgesinde yer alan bir şehirdir. Biz Türklerin özellikle sadece orayı görmek için gittiğimiz bir yer değil ancak Katolikler için Hac yeri olmasından dolayı çok önemli. Biz de Polonya gezisi yaparken günübirlik uğradık ancak Polonya gezisi yapanların, günübirlik bile olsa, mutlaka planlarına almaları gereken bir yer. 

Şehre ulaşım: Ülkemizden şehre direkt hava ulaşımı bulunmuyor, bunun için öncelikle Varşova'ya ya da aktarmalı olarak Krakow ile Katoviçe'den birine uçmalısınız. Varşova Czestochowa arası 200 km. civarında. Otobüs, tren veya araç kiralayarak ve hepsinde de yaklaşık 3 saatte Czestochowa'da olabilirsiniz. Krakow ile Czestochowa arası 135 km ve tren ile 1.45 saat, Katoviçe ile Czestochowa arası 60 km ve tren ile yine 1.45 saat sürmektedir.
Otobüs ve trenler ile ilgili güncel bilgiler için link:   https//www.virail.com.tr/

Gezilecek yerler: Jasna Gora Manastırı (Latince: Clarus Mons), aynı adlı tepede bulunan Meryem Ana'ya adanmış, bir tapınaktır ve Polonya'nın hac yerlerinden biridir. Sadece kutsal bir yer değil aynı zamanda Polonya tarihi ve kültüründe önemli bir yere sahiptir. Mucizevi kabul edilen  Czestochowa Meryem Ana Tablosu ve çoğunlukla kutsal olan bir çok sanat eserinin koleksiyonuyla, Polonya'daki Katolikler için en önemli hac merkezlerinden biridir. Devamlı kalabalık olan manastır güzel mimari yapısı ile de dikkat çekmekte. Kompleksin tamamı sürekli yenilenmiş, dekore edilmiş ve 16 Eylül 1994 yılında da tarihi anıt ilan edilmiştir. Çok sayıda binadan oluşan kompleks te, Meryem Ana Şapeli, Çan Kulesi, Kütüphane, Knight's Hall, Kutsal Haç Katedrali, Manastırın 600. yıldönümü Müzesi ve Kraliyet Mahallesi öne çıkıyor. Detaylı bilgi için link:   https://jasnagora.pl/






Manastırdan çıkıp, merkezi Eski Şehir ve çevresini gezmek için, Kutsal Bakire Meryem Sokağı'na geçeceğiz. Manastırdan çıkıp geriye doğru baktığımızda manastır kompleksinin büyüklüğünü daha iyi anlıyoruz. Asfalt yürüme yolundan aşağı, Kutsal Bakire Sokağı'na doğru yürürken çok sayıda heykel size eşlik ediyor. Kutsal Bakire Meryem Sokağı, şehrin aynı zamanda ana caddesidir. 


Caddenin tamamında çok sayıda mağaza, restoran ve hediyelikler yanında, sarı renkli ve güzel mimarisi ile Aziz James Kilisesi ile pazar meydanında bulunan Müze (Galeria Dobrej Sztuki-Muzeum Czestochowskie) binası ilgimizi çekti. Zamanımızın çoğunu Manastır ve ana cadde üzerinde geçirdiğimiz için görülmesi gereken bazı yerleri pas geçmek zorunda kaldık, listemizde eksik yerler; Aziz Barbara Kilisesi, Kutsal Aile Bazilikası, Resim ve Heykel Galerisi ve Adam Mickiewicz Tiyatro Binası oldu.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder