27 Mart 2017 Pazartesi

Wroclaw

Polonya'nın güneybatısında ve oder Nehri'nin iki yakasında yer alan Wroclaw, ülkenin 4. büyük şehridir. Dünya çapında büyük ölçekli şirketlerin varlığı ve sahip olduğu üniversiteler ile son hızla büyümeye ve popüler olmaya devam etmektedir. Almanya sınırına yakın olma avantajını da iyi kullanmakta. 2016 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak da seçilen şehir, sahip olduğu genç nüfusun da etkisi ile, hep canlıdır. İki tam gün ayırarak şehri doyasıya yaşayabilirsiniz ama gelmeniz için tavsiyemiz yaz veya bahar aylarını tercih etmeniz. Şehir bizim aklımızda şehrin her yerine dağılmış olan cüce heykeller ile renk renk evlerin dizildiği güzel meydan oldu.
Şehre ulaşım: Ülkemizden direkt hava ulaşamadığımız Wroclaw Havalimanı'na başka ülkelerden, Polonya'nın diğer şehirlerinden veya ülkemizden aktarmalı ulaşabilirsiniz. Ülkemizden ulaşmanın en pratik yolu Berlin veya Prag'a uçup, buradan Wroclaw'a tren veya otobüs ile gelmenizdir. 
Havalimanı ile ilgili güncel bilgiler için link:   http://airport.wroclaw.pl/
Şehir içi ulaşım: Havalimanından şehir merkezine 106 nolu otobüs ile yaklaşık 35 dk. da ulaşabilirsiniz. Bileti araç içerisinde, kredi kartı veya nakit olarak alabilirsiniz. Şehir içerisinde ise, ulaşım başlıca tramvay ve otobüs ile sağlanmaktadır. Tramvay ve otobüsler genellikle aynı güzergahlarda çalışıyor ve gitmek istediğiniz hemen her yere bu iki toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz. Bileti isterseniz tramvay içerisindeki makineden alıp, yanında bulunan makineye de okutabilirsiniz. 
Gezilecek yerler: Gezilecek yerleri, şehir meydanı ve meydandaki rengarenk evler, tarihi yapılar, başta kilitli köprü olmak üzere çok sayıda köprüler, botanik ve hayvanat bahçesi, üniversite alanı veeee elbette şehre dağılmış ve şehirle simgeleşmiş cüce heykeller olarak özetleyebiliriz. Tarihi Pazar Meydanı (Rynek-Wroclaw), şeker tadında binalar, restoranlar ve dükkanlar ile çevrilidir. Ayrıca Belediye Binası, Yeni Belediye Binası (Town Hall), ile St. Elizabeth Kilisesi, Dt. Mary Magdalena Kilisesi de meydanda bulunmaktadır. Kendinizi Ortaçağ'da dolaşıyor gibi hissedeceğiniz meydan da, isterseniz St. Elizabeth Kilisesi'nin kulesine çıkarak şehri yukarıdan da seyredebilirsiniz (5 zl). Şehir manzarası seyredebileceğiniz bir başka yer Sky Tower (11 zl). Dinlenmek ve alışveriş de yapabileceğiniz Galeria Skytower için link;   (https://galeria.skytower.pl/ ). Şehirde en dikkat çeken, sayma şansımızın olmadığı ama farklı kaynaklarda sayısının 200 ila 300 arasında olduğunu sandığımız, cüce heykellerdir. Wroclaw Operası, 90'lı yıllardan beri aktif olup, Polonya'nın da en büyük ve önemli opera binasıdır. Opera programları için link:  https://www.opera.wroclaw.pl/1/  . Wroclaw Üniversitesi sadece görkemi ile değil, şehrin en meşhur üniversitesidir, buradan yürüme mesafesinde, önce kırmızı renkli köprü (Sand Bridge), devamında üzerinde binlerce asma kilit takılı yeşil köprüyü (Tumski Bridge) görebilirsiniz. Buradan devamla John Baptist Katedrali'ni (Cathedral of St. John the Baptist) ve yanında bulunan Botanik Bahçesi ile Hayvanat Bahçesi temiz hava alacağınız alanlardır. Nisan ve Ekim ayları arasında her akşam su gösterisi izleyebileceğiniz Wroclaw Multimedia Fountain önemli bir gösteri noktasıdır, aklınızda bulunsun. Wroclaw Ulusal Müzesi, 1947 yılında inşa edilmiş ve Polonyalı bir çok sanatçının eserlerine ev sahipliği yapmaktadır (15 zl). Son önerimiz ise, farzedin ortaçağdasınız, bol bol caddelerde kaybolurcasına gezmenizdir. 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder