2 Mart 2019 Cumartesi

Agra


Jaipur gezimiz sonrası sabah yola düşüyoruz, istikametimiz Yamuna Nehri kıyısında kurulmuş olan eski bir şehir, Agra. Şehir, ilk olarak Delhi Sultanlığı tarafından 1504 senesinde kurulmuş olup Uttar Pradesh eyaletinin ve Hindistan'ın kültürel anlamda büyük öneme sahip şehirlerinden biridir, Geçmişte Hindistan'ın en önemli gücü olan Babür İmparatorluğu'na başkentlik yapmış olan Agra, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Taj Mahal ve Agra Kalesi gibi eserleri ile ülkenin tarihi ve kültürel başkenti olarak kabul edilir.
Heyecanımız çok büyük çünkü Dünyanın 7 Harikası listesi yapılırken daima kendine yer bulmuş bir dünya harikasını göreceğiz. Heyecanımız çok büyük çünkü dünyada aşk için dikilmiş en büyük ve en zarif anıtı göreceğiz. Heyecanımız çok büyük çünkü Taj Mahal'i göreceğiz.

Şehre ulaşım: Şehrin havalimanı olan Kheria Havalimanı'na ülkemizden direk uçuş bulunmuyor. Hindistan içerisinde hava yolu ile şehre gelebilirsiniz ancak genelde tercih trenler oluyor, bunun da ana sebebi Hindistan içerisinde çok iyi düzenlenmiş ve yaygın olan demiryolu ağı. Bu nedenle size özellikle Delhi çıkışlı Agra varışlı trenler hakkında bilgi vermek istiyoruz. Delhi'nin Agra'ya uzaklığı yaklaşık 200 km. ve ulaşım süresi ortalama 1.30 saat, siz özellikle doğru treni ve doğru hareket saatini yakalarsanız günü birlik bile gelebilirsiniz. Delhi'den bineceğiniz tren istasyonu, Yeni Delhi İstasyonu (New Delhi Railway Station) ve Agra'da ineceğiniz tren istasyonu ise Agra Ttren İstasyonu (AGC) dur. Trenlerin hepsinin koltuklu olduğunu da baştan söyleyelim. Gatimaan Express Treni Delhi'den en erken kalkan tren ve Yeni Delhi Bhopal Shatabdi Express Treni de yine sabah erken treni, üstelik sadece 1 durakta durarak Agra'ya ulaşıyor. Her iki tren de temiz ve klimalıdır. Taj Express hızlı treni ise en uygun fiyatlı olanıdır. Trenlerin hepsi de 2 saatten az sürede Agra'ya ulaşmaktadır. Daha fazla bilgi için link https://www.irctc.co.in/nget/train-search
 Tren istasyonuna geldiğinizde etrafınızı saracak insanlarla muhatap olmadan, istasyon önünde bulunan resmi taksiler ve tuktukları tercih edin ama altın kural olan pazarlığı unutmayın.

Şehir içi ulaşım: Hindistan'ın tüm şehirlerinde olduğu gibi burada da ana ulaşım aracı tuktuklar, elbette özellikle söylüyoruz, ille de pazarlık yapmadan binmeyin.

Gezilecek yerler:
Bir gün kaldığımız Agra'da üç önemli noktayı gördük, elbette sizlere de buraları tanıtacağız ancak Agra bunlardan ibaret değil. Sizin kalma süreniz daha fazla ise internetten farklı noktaları güzergahınıza ilave edebilirsiniz. Bilmenizi isteriz, anlatacağımız üç yer ( Taj Mahal, Agra Kalesi ve Fatehpur Sikri) turistlerin ve gezginlerin bu şehre gelmelerindeki üç ana nedendir.
240 metre yüksekliği ile şehrin bir çok noktasından görülebilen Taj Mahal, Türk-İslam Mimarisi'nin en önemli yapıtları arasında yer almaktadır. Taj Mahal'in duvarlarında yüzbinlerce akik, sedef, firuze ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut ve 50 adet çok iri inci gömülüdür. Bunlar elbette önemli ama insanları büyüleyen kusursuz simetrisi ve romantik görünüşü olmalı ya da bunlardan da çok, masalsı hikayesi olmalı. 1250 rupi giriş ücreti olan Taj Mahal'e giriş kapısından itibaren estetik ve görkem göz kamaştırıyor.


Bugün Hindistan'ın simge yapısı olan ve binlerce turistin ülkeye gelmelerinde en önemli neden olan Taj Mahal'in hikayesi; Dönemin Babür İmparatoru Şah Cihan, çok sevdiği karısı Ercüment Banu-Begüm Mümtaz Mahal'in doğum yaparken ölmesi üzerine onun anısına bu muhteşem eseri yaptırır. Yapımında 20 bin işçi çalışır ve yaklaşık 22 senede tamamlanır. Zaman içerisinde güçten düşen İmparator iktidardan da düşer, yerine ise büyük oğlu Alemgir geçer. Alemgir İmparator koltuğunu ele geçirdiğinde ne yaptığını ise Agra Kalesi'ni yazarken kaleme alalım.






Taj Mahal, Agra şehrinin simge yapısı ancak şehirdeki 2. önemli yapı Kızıl Kale olarak da bilinen Agra Kalesi'dir (Agra Fort). Taj Mahal gibi Agra Kalesi de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndedir.
Babür İmparatorluğu'nun ortalama 300 sene yönetim binası olarak kullanılmış olan Kale, Taj Mahal'in 2,5 km. kuzeybatısında bulunur. Ekber döneminde inşası başlamış ve çeşitli eklemeler ile Şah Cihan döneminde inşası tamamlanmıştır. Kale önceleri askeri amaçlı olarak yapılmışsa da Şah Cihan burayı saray olarak kullanmıştır. Şah Cihan, ömrünün son 8 yılında imparatorluğu ele geçiren büyük oğlu Alemgir tarafından kalede hapsedilmiş ve penceresi Taj Mahal'e bakan bir odada ömrünü tamamlamıştır.(Giriş 600 rupi)




 













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder