2 Mart 2019 Cumartesi

Orvieto


İtalya'nın Citta Slow (Yavaş Şehir) ünvanlı şehirlerinden birisindeyiz. Kocaman vadinin ortasında ve volkanik tüf kayalıkların üzerine kurulmuş bir kasaba. Şarap, makarna, siyah trüf mantarı ve zeytinyağı ile ünlü ama bizim aklımızda kalan harika bir katedral ile sessiz, sakin daracık sokakları oldu. Genellikle Roma ve Floransa arasında E35 karayolunda seyahat edenlerin bir kaç saatliğine uğradığı ama iyiki gelmişiz dedikleri kasabaya imkanınız var ise uğrayın. Aynı duygular ile ayrılma ihtimaliniz çok yüksek. Orvieto, Roma'ya yaklaşık 120 kilometre, Floransa'ya ise 170 kilometredir. Şehre ulaşım alternatifi olarak, pratik olan trendir. Roma'dan yaklaşık 1,15 dakikada, Floransa'dan ise ortalama 2,30 dakikadır. Bilet fiyatları Roma-Orvieto arası 8.40-14.10 € arası, Floransa-Orvieto arası ise 16.90-21.50 € arasındadır. Güncel tarife ve ücretler için; www.trenitalia.com
Orvieto Garı'na geldiğinizde veya aracınız ile geldiğinizde (aracınızı gar yakınındaki otoparka bırakmalısınız) şehre ulaşmak için, hemen gar yakınındaki füniküleri kullanmanız gerekiyor. Füniküler ile bir kaç dakika içerisinde Piazza Cahen meydanına ulaşacaksınız. Füniküler, 07.15-20.30 saatleri arasında, her 10 dakikada bir çalışmakta ve ücreti tek yön 1,30 €'dur. Bu fiyata fünikülerden indiğinizde bineceğiniz otobüs ücreti dahil. Otobüs ring usulü, teleferik ile Duomo meydanı arasında çalışmakta ve sadece bir kaç dakika sürmektedir.
Piazza Cahen meydanında, otobüse hemen binmeyin veya gezinizi tamamlayıp meydana döndüğünüzde, bir süre burada da zaman geçirmenizi öneririz. Meydanın hemen yan tarafında Albornoz Kalesi (Fortezza Albornoz) ile Giardini Comunali di Orvieto isimli şehir parkı, fotoğraf çekmeyi seven gezginlere güzel fırsatlar vermekte. Meydana yakın  yerde bulunan San Patrizio Kuyusu (Pozzo di S. Patrizio) ise mutlaka görülmelidir. Kuyu-sarnıç, şehrin kuşatma altındayken susuz kalacağı endişesi ile, 1527 yılında yapılmış. 62 metre derinlikte, herbiri 248 basamaktan olan, birbirinden bağımsız 2 döner merdiven bulunmaktadır. (giriş 5 €)


Ring servis bir kaç dakika içerisinde Piazza Duomo meydanına ulaşmakta ki burası merkez noktadır. Meydanda bulunan Orvieto Katedrali (Duomo di Orvieto), İtalyan Gotik mimarisinin ve dünyanın güzel hazinelerinden biridir. Yapımı 13. yüzyıla uzanan kilise, Meryem Ana'nın Göğe Kabulü'ne adanmış. Şehrin sembol yapısı olan kiliseye giriş 5 €.



Orvieto'da bulunan beş müzenin  dördü, hemen katedral civarında bulunuyor. Zamanımız kısıtlı olduğu için müzelerin ve yolumuz üzerinde gördüğümüz diğer kiliselerin içerisine girmeyip, sadece dışarısından görüntüledik.


Katedral'den sonra fünikülere yürüyerek gittik. Katedral önünde devam edip sağa döndüğünüzde ki cadde, Corso Cavour. Çok keyifli yürüdüğümüz cadde üzerinde sağlı sollu dizilmiş dükkanlardan fünikülere geldik. Şehrin altı, bizim Kapadokya'da olduğu gibi, bir çok (440 adet olduğu söyleniyor) mağaradan oluşuyor. Orvietro isminin de "altı boş şehir" anlamına geldiğini öğrendik. Mağaralar ancak rehberli tur ile gezildiği ve yaklaşık bir saat sürdüğü için burayı pas geçmek zorunda kaldık.(giriş 6 €) 

 

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder