2 Mart 2019 Cumartesi

Ulm


Ulm, yaklaşık 130.000 nüfusu ile, Baden-Württemberg eyaletinde yeralan, küçük bir Alman kasabasıdır. Tuna Nehri (Donau Nehri) kıyısında yer alan şehrin önemli bir özelliği ise 14 Mart 1879 yılında Albert Einstein'in doğduğu şehir olmasıdır. Biz özellikle bu şehri görmek için gitmedik, Münih ile Zürih arasında yolculuk yaparken bir kaç saatliğine geldik ama iyi ki gelmişiz. Tarihi noktasında gezerek simge yapılarını görme fırsatımız oldu ancak muhakkak çok eksiğimiz vardır.

Ulm'a bizim gibi yol üstü uğramayacak ama yine de görmek isterseniz, tren veya otobüs ile ulaşabilirsiniz. Ulm tren istasyonu (Ulm Hbf) şehrin en önemli yapısı olan katedrale sadece 700 m. yani yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesindedir.

Şehrin her yerinden görülebilen simge yapısı Ulm Katedrali (Ulmer Münster), Köln Katedrali'nden sonra  Almanya'nın 2.büyük ama 161,5 metre yükseklikteki çan kulesi ile dünyanın en uzun çan kulesine sahip. 768 basamak ile tepesine çıkılabildiğini öğrendik (4 €), eminiz güzel de manzarası vardır ancak biz çıkmadık. 1377'de inşaatı başlamış olan bu güzel Gotik Kilise'yi içeriden ve dışarıdan fotoğraflamak ile yetindik.




Katedral yakınında bulunan çok güzel bina ise Belediye Sarayı (Ulmer Rathaus). 14. yy ortalarında inşa edilmeye başlanmış ve önceleri alış veriş merkezi olarak kullanılmış. 1419'da Rathaus olmuş. 1520 yılında monte edilen astronomik saat ile daha da güzelleşen binanın en ilgi çeken özelliği ise bina üzerindeki resimler. Bina günümüzde restoran olarak kullanılıyor.


Katedral'in bulunduğu Markplatz'a dönüp, sağlı sollu güzel dükkanların bulunduğu Hirschstrasse   caddesini boydan boya yürüyoruz ve caddenin sonlarında gördüğümüz Türk lokantasında öğle yemeği sonrası güzel Alman kasabasına veda ediyoruz. İnternette yaptığımız araştırmada, bizim görmediğimiz ama  görülmesi gereken bazı yerleri sizin için derledik. Ulm Müzesi, Ulm Botanik Bahçesi, Şehir Kütüphanesi (Stadtbibliothek Ulm), Eğik Ev (The Leaning House) ve şehrin 5 km. uzağındaki Wiblingen Manastırı.   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder