16 Ocak 2017 Pazartesi

Karlstad


İsveç denilince şüphesiz ilk akla gelen önce başkent Stockholm ve daha sonra da Malmö ama devam edelim dersek sıra Karlstad'a gelir. İsveç'in güneyinde, Vanern Gölü kıyısında kurulmuş, yeşil ile mavinin kucaklaştığı küçük bir yerleşim yeridir. Küçük dememize de bakmayın, genç öğrenci topluluğu ile canlı ve her daim hareketlidir. Karlstad, adından da anlaşılacağı gibi, 'kralın şehri' anlamına gelmekte. Sembolü güneş olan Karlstad'a, yolumuz üzerinde olduğu için günübirlik uğradık. Bu küçük yerleşim için yeterli oldu ama zaman sıkıntınız yok ise bir gün konaklamalı kalmayı tercih edebilirsiniz. Haa aklımıza gelmişken bu ziyareti de mümkünse yaz aylarına denk getirin...anladınız :)
Şehre ulaşım: Ülkemizden Karlstad'a ulaşmak için önce Stockholm'e gelmelisiniz, oradan Karlstad'a tren veya otobüs ile ulaşabilirsiniz. Tren saatleri, ulaşım süreleri ve bilet fiyatları çok değişken, güncel bilgi için link:   https://www.sj.se

Gezilecek yerler: Şehrin en hareketli noktası, kocaman bir ana meydan (stora torget). Biz de zamanımızı meydan ve çevresinde geçirdik. Meydanda görülen güzel binalardan biri, tepesindeki saat ile dikkat çeken, Adliye Binası (Varmlands Tingsratt). Önünde ise kocaman bir Barış Anıtı (Fredsmonumentet Karlstad) bulunuyor. 1955 yılında, Ivar Johnsson tarafından yapılan heykel, elinde kırık bir kılıç tutan kadın olarak tasvir edilmiş ve 1905 yılında İsveç ile Norveç'in barış ile ayrılması adına dikilmiş. Meydan da bol miktarda çiçekçi dükkanı, cafe, restoran ve dükkanlar, bir de güzel banklar ilgimizi çekti. 


Meydana yürüme mesafesinde bulunan Karlstad Katedrali (Karlstads Domkyrka) gördüğümüz tek kilise oldu. Tapınak 14. yy.da inşa edilmiş ancak 17. yy.ın başında büyük bir yangında yanmış, yerine yenisi yapılmış ve 1647 yılında Kraliçe Christina'nın kararıyla katedral statüsü verilmiş. Şehirde görülmesi gereken iki müzeyi de, zamanınız olur ise ziyaret edebilirsiniz. Brigad Museum ve Varmlands Museum ile ilgili güncel bilgilere aşağıda vereceğimiz linkten ulaşabilirsiniz. Şehirde görülmesi gereken yerlerden biri de Mariebergsskogen adlı tematik parktır. Yerleşiklerin nefes aldıkları aldıkları şehir parkı ücretsiz olup, 12 ay açıktır. Park ile ilgili kapsamlı bilgiye de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder