26 Ocak 2017 Perşembe

Ohri

Ohri, Makedonya veya bugünkü adıyla Kuzey Makedonya'nın en popüler turizm merkezlerinden biridir. Kıyısında kurulduğu göl ile aynı ismi paylaşıyor ve 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Ohri, camileri, kiliseleri, Safranbolu evlerini andıran evleri, Arnavut kaldırımlı ve dar sokakları ve elbette bizden izler göreceğiniz yapıları ve gölü ile güzel bir şehir vadediyor. Ülkenin incisi dersek doğru söyleriz ama benzetme yapmıyoruz, Ohri, gölünden çıkarılan ve mücevhere dönüştürülen incisi ile meşhur. Buradan ne alalım diye artık sormazsınız diye düşünüyoruz. 

Şehre ulaşım: Genellikle ülkemizden Ohri'yi görenler, Balkan turuna çıkmış olan turistler oluyor ama siz Makedonya veya bugünkü adıyla Kuzey Makedonya'ya nokta atış gezi düşünüyorsanız, bunun için bir çok alternatife sahipsiniz. Ohri'de aslında Makedonya'nın 2. büyük havalimanı (St. Paul the Aposte) bulunuyor, hem de TAV işletiyor, ancak dönemsel nadiren diret sefer düzenleniyor. Ola ki bu havalimanına gelme durumunuz olur ise, havalimanı Ohri'ye yaklaşık 10 km. olup otobüs veya taksi ile ulaşabilirsiniz. Bunun dışında Üsküp veya Arnavutluk'a ülkemizden direkt uçup buralardan otobüs veya araç kiralamanız gerekecektir. Üsküp Ohri arası yaklaşık 4 saat, Tiran Ohri arası ise yaklaşık 2 saat sürmekte olup, Ohri Otobüs Terminali şehre 2 km. mesafededir. Bu mesafeyi yürüyebileceğiniz gibi kısa mesafede ve taksi ücretlerinin diğer Avrupa ülkelerine göre daha hesaplı olduğunu düşünürseniz taksi de kullanabilirsiniz. Uçak dışında otobüs alternatifi de bulunmakta. İstanbul veya Bursa'dan Üsküp'e otobüs seferleri düzenli yapılmakta. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta, Makedonya Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor ancak otobüsler Sofya üzerinden Üsküp'e gittiği için Bulgaristan için vizeyi unutmayın. Zaten genelde bundan dolayı uçak ile direkt Üsküp tercih ediliyor. Üçüncü alternatifiniz ise elbette özel aracınızdır. Bunun içinde tavsiyemiz daha kısa ve güvenli olan Selanik üzeri ulaşımı tercih etmenizdir. Sofya güzergahına göre yaklaşık 100 km. avantajınız olacaktır. Ohri'ye ulaştığınızda ise çok küçük bir şehir olduğu için yürüyerek her yere ulaşabilirsiniz. Zaten keyifli olan da bu.   

Gezilecek yerler: Ohri gezinize başlayacağınız en uygun yer, bir zamanlar şehrin kalbi de olan Eski Çarşı olabilir. Çarşıyı gezerken şüphesiz kendinizi bir Anadolu kasabasının çarşısında hissedeceksiniz. Eski çarşı sadece bir sokaktan oluşuyor ve eskiden gıda pazarı olan Ohri Merkez Meydanı'nda bitiyor. Geçmişte çok sayıda caminin olduğu bölgede bugün en çok göze çarpan Ali Paşa Camii ile Saat Kulesi ve güzel de bir çeşme bulunuyor. Ohri'nin en modern ve hareketli sokağı, Ali Paşa Camii'nden başlayıp Ohri Gölü'ne kadar inen, Aziz Clement Sokağı'dır (Sv. Kliment Ohridski). Göle doğru yürürken çok sayıda hediyelik eşya satan dükkanda alışveriş yapabilirsiniz ancak incisi ile meşhur Ohri'de en bol ve çeşit incileri de bu cadde de  bulabilirsiniz.


Göle yaklaştığınızda artık Ohri Şehir Meydanı'ndasınız. Meydanda göreceğiniz heykel ise, kiril alfabesini bulan, Kril ve Methodios kardeşlere ait. Eğer biraz dinlenme ihtiyacı hissederseniz burada cafe ve restoranlarda ihtiyacınızı giderebilir veya gölün cazibesine kapılıp kenarda bekleyen küçük tekneler ile güzel bir göl turu yapabilirsiniz. 


Ohri Eski Şehir (old town) bölgesinde kentin en güzel mimarili evlerini göreceksiniz. Safranbolu'nu andıran taş ve ahşap karışımı evler ve taş caddeli sokaklarında kaybolmayı deneyebilirsiniz. Şehirde çok sayıda cami bulunduğu gibi, mimarisi ile dikkatinizi çekecek çok sayıda kilise de bulunmaktadır. Aziz Sofya Kilisesi (St. Sophia Church), Aziz Panteleymon/Aziz Kliment Kilisesi, Holy Mary Perybleptos Kilisesi, Aziz Naum Manastırı, Aziz Yuhanna Kilisesi Kaneo ve daha fazlası. 
Şehirde bulunan Ohri Şehir Müzesi (Naroden Muzej) mutlaka görülmelidir. Müze, eskiden Robevi Aile Evi (Robev Family House) olarak bilinen ve mülkiyeti Robevi ile Urania ailelerine ait olan, üç katlı bir binadır. Müzede Orta Çağ'dan kalma arkeolojik buluntular ile Robevi ailesine aiteşyalar yer almaktadır. 
Müze ile ilgili detaylı bilgi için link:    http://muzejohrid.mk/en/house-of-robev-family


Ohri Antik Tiyatrosu (Ohri Antique Theater), ücretsiz gezilebilen, Makedonya'nın tek Helenistik tiyatrosu ünvanına sahiptir. Tiyatro Makedon Hanedanı tarafından, 5000 kapasiteli olarak, MÖ. 2. yüzyılda Gorni Saraj ve Deboj tepeleri arasına yapılmış ancak IV. yüxyılda büyük kısmı yıkılmış. Görülmesi gereken yerlerden bir diğeri, 3 km. uzunluğunda ve kente hakim bir tepede yer alan Ohri Çar Samuel Kalesi (Samuel's Fortress) dir. Kaleden çok güzel Ohri manzarasını izleyebilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Kalede 18 kule ve 4 kapı orjinal olarak günümüze ulaşmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder