1 Mart 2019 Cuma

Colmar

Burası Alsas şarap başkenti olarak bilinen, Colmar. Almanya'nın 10 dk. uzağında bulunan ama Almanya ile Fransa arasında paylaşılamayan bir şehir olmuş. Bu nedenle hem Fransızca ve hem de Almanca şehirde ana dil olarak kullanılıyor. Tarihi 6. yy. a giden Fransız kasabası, 30 yıl savaşları sonucunda 1632 de İsveç'in, sonra 1673 yılında Fransa'nın, Fransa-Prusya Savaşı sonunda 1871'de Almanya'nın, I. Dünya Savaşı sonunda tekrar Fransa'ya, 1940 yılında Naziler tarafından alınarak Almanya'ya ve son olarak da 1945 yılında Colvar Savaşı ile de tekrar Fransa'ya geri dönmüş. Bu tarihi anlatmamızın sebebi, şehirde mimari ve sanatsal zenginliğin nasıl oluştuğunu vurgulamak içindi. Bugün Fransa sınırları içerisinde kalmasına rağmen, Alman mimarisinin belirgin ağırlığının sebebi kentin tarihi geçmişi. 
Şehre ulaşım: Ülkemizden direkt ulaşımın olmadığı Colmar'a en kolay Basel-Mulhouse-Freiburg EuroAirport  Havalimanı'nı kullanarak ulaşabilirsiniz. Havalimanından 3 ülkeye de çıkış kapısı bulunmakta yani buradan İsviçre-Basel, Fransa-Mulhouse ve Almanya-Freiburg şehirlerinden istediğinize kolayca geçebilirsiniz. Colmar'a gitmek için yapmanız gereken, Fransa-Mulhouse çıkışına yönelmeniz gerekiyor. Çıktıktan sonra, 20 dk.da bir hareket eden, 11 numaralı otobüs sizi St. Louis Tren Garı'na götürecek. 6-7 dakika süren yolculuk için ödemeniz gereken ücret ise 2.5 € olup, bileti araç içerisinde alabilirsiniz. 
11 numaralı otobüsle ilgili güncel bilgi için link:  https://www.distribus.com/uploads/ligne11.pdf 
St. Louis Tren İstasyonu'ndan bineceğiniz tren ile de yaklaşık 50 dk. içerisinde Colmar Tren İstasyonu'nda (Gare de Colmar) olacaksınız. Elinizde ağır eşyanız yok ise, 15-20 dk. yürüyerek merkeze giderken şehrin güzelliklerini yaşamaya başlayacaksınız. Eşyanız fazla gar çıkışında otobüs veya taksi alternatiflerini kullanabilirsiniz. Havalimanından Colmar'a ulaşımda isterseniz araç kiralamayı da düşünebilirsiniz. Şayet Eguisheim, Turckheim, Riquewihr, Hunawihr, Ribeauville, Bergheim gibi Alsace yerleşkelerini de görmeyi istiyorsanız, araç kiralamanız mantıklı olacaktır. Buraları da görmek istiyoruz ama keyifli tren yolculukları ile gitmek istiyoruz derseniz ,
Colmar'a, Fransa, Almanya veya İsviçre'nin farklı şehirlerinden de tren ile ulaşabilirsiniz. Linkler; 
Fransa demiryolları:       https://www.sncf/en
Almanya demiryolları:   https://www.bahn.com/en/view/index.shtml
İsviçre demiryolları:       https://www.sbb.ch/en/home.html

Görülecek yerler: Geldik işin en zor kısmına. Normalde şehirlerin gezilip görülecek yerlerini tek tek detaylı anlatıyoruz ama bu kez farklı bir şey yapacağız. Şehir evet çok büyük değil ancak güzellikler ve görülecek yerler şehre serpiştirilmiş değil, bir bütün olarak şehir, her noktası ile çok güzel. Aklımıza gelen bazı yerleri ve yapıları, bu kez sadece isim olarak aşağıda vereceğiz, sizden isteğimiz ise delicesine ama sakin kalarak, sindire sindire, kaybola kaybola, hayran hayran gezin ve ... 
KENDİ COLMARINIZI KEŞFEDİN.

Kafalar Evi (La Maison des Tetes), Pfister Evi (Maison Pfister), Unterlinden Müzesi (Musee Unterlinden), Küçük Venedik (Le Petite Venise), St. Martin Kilisesi (Eglise des St.Martin),Dominicains Kilisesi (Eglise des Dominicains), Büyük Pazar (Marche Couvert), The VillageHansi&its Museum, Fırıncılar Sokağı (Rue des Boulangers), Oyuncak Müzesi (Musee du Jouet), Grand Rue caddesi ve elbette tekne turu.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder