1 Mart 2019 Cuma

Metz



Metz, Fransa'nın doğusunda, komşu ülke Almanya'nın sınırına yakın bir Fransız kasabasıdır. Moselle Nehri'nin kıyısına konumlanmış ve 3.000 yılı aşkın tarihi ile tipik bir Ortaçağ şehri olan Metz, yaklaşık 125 bin nüfusu ile orta büyüklükte bir şehirdir. Lorraine Bölgesi'nin en büyük şehri olmasına ve sahip olduğu eşsiz yapılara rağmen reklamını pek iyi yapamamış, haliyle çok bilinen bir şehir değil. Genellikle Lüksemburg'a, Strasbourg'a, Nancy'e giderken yol üzeri uğranılan veya Paris'ten günübirlik uğranılmaktadır ki, doğrusu biz de yol üzeri bir kaç saatliğine geldik ama şehri çok sevdik.
Bizim vereceğimiz bilgilerin eksiklerini tamamlayabileceğiniz, şehirli ilgili linkler;
https://metz.fr     ve      www.tourisme-metz.com
Şehre ulaşım: Sadece büyük Fransız şehirlerinden ulaşılabilen küçük bir havalimanına sahip ancak ülkemizden direk uçış yoktur. Yakın konumdaki yerleşim yerlerinden ise çok yaygın ve hızlı olan trenlerle çok kolay ulaşılabilmektedir. Tren ile; Nancy'den 40-50 dk , Lüksemburg'dan 50 dk , Strasbourg ve Paris'den ise yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Trenler, Metz Railway Station'a (Gare de Metz) gelmekte. İstasyonun kent merkezindeki Metz Katedrali'ne uzaklığı 1,5 km. ve sadece 15-20 dakika yürüme mesafesindedir. Şehir merkezinde ise önemli noktalar yürüme mesafesindedir.
Tren güncel bilgileri için:    https://www.thetrainline.com    ve   https://tr.omio.com

Gezilecek yerler: Şehrin simge yapısı bir Roma Katolik Kilisesi olan Metz Katedrali (La Cathedrale  Saint.Etienne de Metz), şehrin merkezini oluşturuyor. Gotik tarzda yapılmış olan kilise, Fransa'nın en büyük dini yapılarından biri olup yapımı yüzlerce yıl sürmüştür. Dışı kadar içerisi de gerçekten çok güzeldir.



Katedral önünde bulunan uzun, dikdörtgen meydan Silah Meydanı (Place d'Armes) olup burada bulunan Turist İnfo'dan ücretsiz haritanızı alabilirsiniz, bu arada binanın güzelliği de ilginizi çekecektir. Meydandaki uzunlamasına büyük bina ise Belediye Binası (City Hall-Hotel de Ville de Metz). Nehre doğru, Kiliseye yakın konumda bulunan kapalı pazarı (Marche Couvert)  gezip, ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.



Kiliseden nehre doğru geldiğinizde, Moselle Nehri'nin iki kola ayrılıp tekrar birleşmesiyle oluşmuş bir adaya ulaşacaksınız. Eğer aracınızla şehre gelmişseniz, siz de bizim gibi, aracınızı adacıktaki otoparka bırakabilirsiniz. Adanın ucunda bulunan Sevgi Bahçesi (Love Garden) üzerinde, yapımına yerellerin itirazına rağmen, yapılmış olan Yeni Kilise (Temple Neuf), etrafında çevrelenmiş 5 kule ve Neo-Romanesk mimari ile dikkat çekicidir. Kilisenin inşası 1901 yılında İmparator William II 'nin temel atma töreni ile başlamış ve 3 yıl sonra 1904 yılında tamamlanmış. Adanın ortasında, kilisenin de karşısında bulunan meydanın ismi Komedi Meydanı (Place de la Comedie). Bugün zaman zaman sanatsal faaliyetlerin yapıldığı meydanda, Fransız ihtilali zamanında giyotinle 63 kişinin idamı gerçekleşmiş. Meydanın dikkat çeken binası ise Metz Opera Binasıdır (Opera-Theatre de Metz).
Temple Neuf hakkında detaylı bilgi için link;   https://www.metz.fr/lieux/lieu-60.php
Opera Binası hakkında detaylı bilgi için link;   https://www.opera.metzmetropole.fr



Aracımza binmeden önce nehir kenarında ve arnavut kaldırımlı sokaklarda yürüyüş yaptık. Harika fotoğraflar çektik.



     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder