1 Mart 2019 Cuma

Rotterdam

Rotterdam, Hollanda'nın güneybatısında yer alan ve başkent Amsterdam'dan sonra ikinci büyük şehridir. Şehrin tarihi 13. yy.ın biraz öncesine dayanır ve ismini de Rotte Nehri'nden almıştır. 2. Dünya Savaşı'nda, deyim yerinde ise, taş üstünde taş kalmamış ancak 1950'lerden sonra süratle yaralar sarılmaya başlanmış ve hatta bugün Avrupa'nın New York'u olarak anılır olmuştur. Şehir bir çok özelliği ile öne çıkmaktadır. Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise Singapur'dan sonra 2. büyük limanına sahiptir. Erasmus Üniversitesi, modern ve sıra dışı mimari yapıları ve müzeleri ile kültür gezisi sevenler için önemli bir cazibe merkezidir.
Şehre ulaşım: Rotterdam The Hague Havalimanı'na, ülkemizden yaklaşık 3,5 saatlik bir uçuşla, direk ulaşabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine çok yakın konumdaki Rotterdam Centraal Station'a, gündüz 33 hat numaralı, gece ise 12 hat numaralı otobüsler ile, yaklaşık 20 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Buradan, D - E hattı metro, ayrıca tramvay veya otobüsler ile istediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz. Havalimanı bilgeleri için link: https://www.rotterdamthehagueairport.nl/en
Avrupa'nın diğer şehirlerinden Rotterdam'a tren veya otobüs ile ulaşabilirsiniz. Rotterdam'a yaklaşık 60 km. uzaklıktaki Amsterdam Schiphol Havalimanı'ndan, 15 dakikada bir kalkan tren ile 30 dakikada kolayca ulaşılabilmektedir. Ulaşım dahil, şehirle ilgili bilgilere ulaşım için link: https://www.cityguiderotterdam.com ve tren bilgileri için;  https://www.ns.nl
Şehir içi ulaşım:  5 hatlı metro, tramvay ve otobüsler ile yaygın bir toplu taşıma ağı ile şehir içi ulaşım çok kolaydır. Tüm hatların kesiştiği Beurs Metro İstasyonu ana istasyon konumundadır. Toplu taşıma için "OV-chipkaart" toplu taşıma kartı kullanılır. Güncel bilgiler için link:  https://www.ov-chipkaart.nl/home.htm#/

Gezilecek yerler: Dünyanın en garip 50 binası içerisinde yer alan Kübik Evler (Cube Houses) adeta şehir adı ile bütünleşmiş, şehrin olmazsa olmazıdır. Piet Blom, hayal eseri olan evleri, 1970 yılında, 45 derecelik açı ile inşa etmiş. Her bir ev ağacı, hepsi birlikte ormanı temsil ediyormuş. Ulaşım için Metro A-B-C, tramvayın 21 ve 24 nolu hatları ile, her ikisi içinde "Blaak" isimli istasyon.



Zarif görüntüsü nedeniyle Kuğu (The Swam) adıyla bilinen köprü (Erasmusbrug) şehrin simge yapısı. Mimar Ben van Berkel'in tasarımı olan köprü, 6 Eylül 1996 yılında tamamlanmış ve Kraliçe Beatrix tarafından kurdelası kesilmiş. 802 metre uzuluk ve 139 metre direk uzunluğu ile dünyanın da en uzun asma köprüsü olarak biliniyor. Nieuwe Maas Nehri'nin iki yakasını birleştiren köprüye ulaşmak için metronun D ve E hatlarını kullanarak Wilhelminaplein istasyonunda inebilirsiniz.
Rotterdam'ın en yüksek binası ise Euromast Kulesi'dir. 1960 yılında Hugh Maaskant tarafından gözlem kulesi olarak inşa edilmiş. İlk yapıldığında 101 metre olan kuleye, 1970 yılında 85 metre daha ilave yapılmış ve şehrin en yüksek yapısı ortaya çıkmış. Restoran ve kafelerin de bulunduğu gözlem platformundan şehri  seyredebilirsiniz (2.5 €). Ulaşım için 8 nolu tramvay ile Euromast istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz.





2. Dünya Savaşı'nda bombalardan isabet almamış bir kaç binadan birisi, güzel mimarisi ile dikkat çeken Hotel New York'tur. 1880 yılında inşa edilen bina, Amerika-Hollanda Denizyolları'nın genel ofisi iken, 1993 yılından itibaren otel olarak hizmet vermeye başlamış. Otelin ön tarafında, nehir kenarında, bavul heykellerinden yapılmış anıt eser (Lost Luggage Depot-Jeff Wall) buradan gemilere binen göçmenlerin anısına 2001 yılında yapılmış. Ulaşmak için metronun D-E hatları ile veya tramvayın 2-20-23-25 nolu hatları ile "Wilhelminaplein" ortak isimli duraklarında inebilirsiniz. 


Rotterdam'da bulunan sayısız ikonik binalardan biri de Market Hall (Markthal) binasıdır. 2014 yılında inşa edilen yapıyı fırsat bulursanız hem gündüz hem de gece görmenizi öneririz. Ulaşmak için metronun A-B-C hatları ile veya tramvayın 21-24 nolu hatları ile "Blaak" ortak isimli duraklarında inebilirsiniz. Rotterdam sokaklarında dolaştığınızda şaşırtan daha pek çok güzel mimari örneklerini göreceğinizden emin olabilirsiniz.



Bizim, yapamadığımız için üzüldüğümüz bir aktivite nehir turu. Bunun için çok modern teknelerle yapılan turları veya hem karada hem de suda giden özel yapım otobüsü tercih edebilirsiniz.
 



 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder